Pehmytmatot

Erilaiset pehmeät vaimennusmatot

Pehmytmatot auton vaimennukseenMinkälaisia pehmytmattoja on?

Tässä esitellään kolmea perustyyppiä, joilla jokaisella on oma tehtävänsä. Yksikään ei ole paras kaikessa, eikä kaikkia voi käyttää joka hommaan. Joten on ihan perusteltua käydä läpi myös pehmytmattojen eroja, sillä ne poikkeavat toisistaan rakenteellisesti paljon enemmän kuin alubutyylimatot jotka kaikki ovat periaatteessa samaan käyttötarkoitukseen tehtyjä.

  1. Huokoiset ja kokoonpainuvat matot
  2. Huokoiset pyramidimatot
  3. Tiiviit pehmytmatot

 


Silent Coat Sound Absorber 7soundabsorber7 matto

Tämä on kategorian 1 selkein edustaja. Helppo leikata saksilla, taipuu helposti monimuotoisiin pintoihin. Erittäin käyttökelpoinen matto asennettavaksi kahden kovan pinnan väliin. Matto puristuu puolen millin paksuiseksi puristettaessa, vaikka on 7 milliä paksua vapaana. Tämän ansiosta se mahtuu olemaan vaikka A-pilarin verhouksen ja A-pilarin palkin välissä. Estää pellin ja kovan muovipaneelin rämisemisen vastakkain. Toinen usein käytetty käyttökohde on hattuhyllyn pellin ja sen verhoilun välissä, kun väli on ahdas. Emme suosittele oven sisään, voi imeä kosteutta oven sisällä. Myydään 2.7 m² pakkauksessa.


Silent Coat Sound Absorber 15 ja 35soundabsorber15 matto

Kategoria 2, nämä matot ovat samaa materiaalia kuin 7, mutta pyramidikuvioisia. Paksuudet 15 ja 35 mm. Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Toimivat myös isommissa väleissä räminänestossa, esimerkiksi hattuhyllyn ja pellin välissä. Lisäksi näitä käytetään koteloiden sisällä vaimentamassa kaikuja. Tässä tehtävässä ne eivät kuitenkaan ole ihan seuraavan kategorian mattojen veroisia. Emme suosittele oven sisään, voi imeä kosteutta oven sisällä. Myydään 0.6 ja 1.2 m² pakkauksissa.

 


CTK WaveFix 15 ja 35

Kategoria 2, nämä matot ovat samankaltaista materiaalia kuin STP Biplast ja Silent Coat Sound Absorber. Paksuudet 15 ja 35 mm. Suurin ero tulee siinä että nämä matot on kyllästetty lateksilla.  Lateksilla kyllästäminen tekee matoista hieman painavampia ja tiiviimpiä, mikä parantaa huomattavasti äänen absorbointia ja ehkäisee myös kosteuden imeytymistä mattoon. Silti nämä matot painuvat ihan yhtä hyvin puristettaessa kasaan kuin ilman lateksiakin olevat versiot.

Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Toimivat myös isommissa väleissä räminänestossa, esimerkiksi hattuhyllyn ja pellin välissä. Lisäksi näitä käytetään koteloiden sisällä vaimentamassa kaikuja. Tässä tehtävässä ne eivät kuitenkaan ole ihan seuraavan kategorian mattojen veroisia. Kestävät paremmin kosteutta kuin STP ja Silent Coat vastaavat matot mutta emme silti suosittele oven “märälle puolelle” asennettaviksi.

Myydään 2.0 ja 1.0 m² pakkauksissa. WaveFix 15 on saatavilla fanaticaudio.comissa myös yksittäisinä arkkeina.


CTK Elastic 10

Kategoria 3, nämä matot ovat samankaltaista materiaalia kuin STP Aeroflex ja Dynamat Dynaliner. Paksuus 10 mm. Elastic on koostumukseltaan edellämainittuja hieman pehmeämpää ja taipuisampaa.

Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Erinomainen liima. Hyvä tuote oven “märälle puolelle” koska ei ime lainkaan kosteutta. Asenna tätä alubutyylin päälle oven sisään niin saat akustoitua oven täydellisesti.

Myydään 2.6 m² pakkauksissa. Tämä tuote on saatavilla fanaticaudio.comissa myös yksittäisinä arkkeina.


STP Biplast 5, Biplast 10 ja Biplast 20stpbtp matto

Tämän tuotteen myynti fanaticaudio.comissa on lopetettu, koska tuote on valmistetaan Venäjällä.

 

 

 

 


Dynamat DynaLiner 1/8, 1/4 ja 1/2dynaliner mattoa

Dynamatin mattoja kategoriassa 3. Saatavilla kolme paksuutta, 1/8, 1/4 ja 1/2 tuuma. Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Erittäin hyviä samoissa tehtävissä kuin edellä mainitut BTP matot.  Tiukempia rakenteeltaan ja parempia liimaltaan kuin vastaavat STP:n tuotteet. Saatavilla 1,1 m² pakkauskoko VINKKI: Dynaliner kestää lasikuituhartsia sulamatta YHTÄÄN. Siitä on erittäin nopea ja helppo tehdä vaihtelevia muotoja lasikuituvalun alle tueksi. Liimaa palasia ja leikkaa muotoon saksilla tai pitkällä veitsellä. Ei ime lainkaan kosteutta, erinomainen oven sisään vaimennusmatoksi.

Dynaliner on arvokasta muihin pehmytmattoihin verrattuna. Mutta se on äänen ja lämmöneristyskyvyltään sekä taipuisuudeltaan omaa luokkaansa. Lisäksi se ei ime mitään nesteitä itseensä.

Dynaliner soveltuu erittäin hyvin myös konepellin äänieristeeksi. Tätä asiaa olemme testanneet moneen kertaan. Matto pysyy puhtaassa pinnassa taatusti paikoillaan eikä välitä koneen lämmöstä mitään.

Kirjoittajalle vaikuttavin omakohtainen kokemus oli asentaa Dynaliner 1/2″ moottorin suojamuovin alapintaa. Muovi oli erittäin monimuotoinen ja siinä oli vielä useita teräviä jäykistysharjanteita, joten mattoa ei saanut millään ihan joka kohtaan taipumaan täydellisesti kiinni pintaa kun sen asensi yhtenä isona palana. Silti se oli aivan yhtä hyvin kiinni kuin asennettaessa vielä kolmen vuoden päästä asennuksesta kun auto lähti vaihtoon. Vaikka koneena oli aika reilusti lämpöä kehittävä bensamoottori.

Kaikki Dynalinerit löytyvät helposti samasta paikasta!

 


STP Splen 04 ja Splen 08stpspl matto

Tämän tuotteen myynti fanaticaudio.comissa on lopetettu, koska tuote on valmistetaan Venäjällä.

 

 

 

 


STP Aeroflex 6 ja Aeroflex 10stpspl matto

Tämän tuotteen myynti fanaticaudio.comissa on lopetettu, koska tuote on valmistetaan Venäjällä.

 

 

 

 


Seuraavalla sivulla sitten vaimennusmassat. Joissa oikeasti hyvien tuotteiden tarjonta on todella minimaalista.