Pehmytmatot

Erilaiset pehmeät vaimennusmatot

Pehmytmatot auton vaimennukseenMinkälaisia pehmytmattoja on?

Tässä esitellään neljä perustyyppiä, joilla jokaisella on oma tehtävänsä. Yksikään ei ole paras kaikessa, eikä kaikkia voi käyttää joka hommaan. Joten on ihan perusteltua käydä läpi myös pehmytmattojen eroja, sillä ne poikkeavat toisistaan rakenteellisesti paljon enemmän kuin butyylikumimatot jotka kaikki ovat periaatteessa samaan käyttötarkoitukseen tehtyjä.

 1. Huokoiset ja kokoonpainuvat matot
 2. Huokoiset pyramidimatot
 3. Tiiviit pehmytmatot
 4. Hoodlinerit ( joita ei juuri enää ole Suomessa tarjolla, joten nämä on jätetty esittelemättä )

 


Silent Coat Sound Absorber 7soundabsorber7 matto

Tämä on kategorian 1 selkein edustaja. Helppo leikata saksilla, taipuu helposti monimuotoisiin pintoihin. Erittäin käyttökelpoinen matto asennettavaksi kahden kovan pinnan väliin. Matto puristuu puolen millin paksuiseksi puristettaessa, vaikka on 7 milliä paksua vapaana. Tämän ansiosta se mahtuu olemaan vaikka A-pilarin verhouksen ja A-pilarin palkin välissä. Estää pellin ja kovan muovipaneelin rämisemisen vastakkain. Toinen usein käytetty käyttökohde on hattuhyllyn pellin ja sen verhoilun välissä, kun väli on ahdas. Emme suosittele oven sisään, voi imeä kosteutta oven sisällä. Myydään 2.7 m² pakkauksessa.


Silent Coat Sound Absorber 15 ja 35soundabsorber15 matto

Kategoria 2, nämä matot ovat samaa materiaalia kuin 7, mutta pyramidikuvioisia. Paksuudet 15 ja 35 mm. Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Toimivat myös isommissa väleissä räminänestossa, esimerkiksi hattuhyllyn ja pellin välissä. Lisäksi näitä käytetään koteloiden sisällä vaimentamassa kaikuja. Tässä tehtävässä ne eivät kuitenkaan ole ihan seuraavan kategorian mattojen veroisia. Emme suosittele oven sisään, voi imeä kosteutta oven sisällä. Myydään 0.6 ja 1.2 m² pakkauksissa.

 


CTK WaveFix 15 ja 35

Kategoria 2, nämä matot ovat samankaltaista materiaalia kuin STP Biplast ja Silent Coat Sound Absorber. Paksuudet 15 ja 35 mm. Suurin ero tulee siinä että nämä matot on kyllästetty lateksilla.  Lateksilla kyllästäminen tekee matoista hieman painavampia ja tiiviimpiä, mikä parantaa huomattavasti äänen absorbointia ja ehkäisee myös kosteuden imeytymistä mattoon. Silti nämä matot painuvat ihan yhtä hyvin puristettaessa kasaan kuin ilman lateksiakin olevat versiot.

Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Toimivat myös isommissa väleissä räminänestossa, esimerkiksi hattuhyllyn ja pellin välissä. Lisäksi näitä käytetään koteloiden sisällä vaimentamassa kaikuja. Tässä tehtävässä ne eivät kuitenkaan ole ihan seuraavan kategorian mattojen veroisia. Kestävät paremmin kosteutta kuin STP ja Silent Coat vastaavat matot mutta emme silti suosittele oven “märälle puolelle” asennettaviksi.

Myydään 1.6 ja 1.0 m² pakkauksissa.


STP Biplast 5, Biplast 10 ja Biplast 20stpbtp matto

Kategorian 1 mattoja STP:ltä. Paksuudet 5, 10 ja 20  mm. Helppo leikata saksilla. Taipuu monimuotoisiin pintoihin. Toimivat erinomaisesti räminän estäjinä kahden kovan pinnan välissä kuten Sound Absorber matotkin. Toimivat myös koteloiden ja rakenteiden sisällä ja kaiutinten takana imemässä kaikuja ja kuminoita. Emme suosittele oven sisään, voi imeä kosteutta oven sisällä. Saatavilla 0,75, 1,5 & 3 m² pakkauksissa paksuudesta riippuen.

 

STP Biplast-matot löydät täältä!

 


Dynamat DynaLiner 1/8, 1/4 ja 1/2dynaliner mattoa

Dynamatin mattoja kategoriassa 3. Saatavilla kolme paksuutta, 1/8, 1/4 ja 1/2 tuuma. Helppo leikata saksilla, taipuu monimuotoisiin pintoihin. Erittäin hyviä samoissa tehtävissä kuin edellä mainitut BTP matot.  Tiukempia rakenteeltaan ja parempia liimaltaan kuin vastaavat STP:n tuotteet. Saatavilla 1,1 m² pakkauskoko VINKKI: Dynaliner kestää lasikuituhartsia sulamatta YHTÄÄN. Siitä on erittäin nopea ja helppo tehdä vaihtelevia muotoja lasikuituvalun alle tueksi. Liimaa palasia ja leikkaa muotoon saksilla tai pitkällä veitsellä. Ei ime lainkaan kosteutta, erinomainen oven sisään vaimennusmatoksi.

Dynaliner on arvokasta muihin pehmytmattoihin verrattuna. Mutta se on äänen ja lämmöneristyskyvyltään sekä taipuisuudeltaan omaa luokkaansa. Lisäksi se ei ime mitään nesteitä itseensä.

Kaikki Dynalinerit löytyvät helposti samasta paikasta!

 


STP Splen 04 ja Splen 08stpspl matto

Kategoriassa 3 STP:n tuote. Paksuudet 4 ja 8 mm. Helppo leikata saksilla, taipuu kohtuullisesti monimuotoisiin pintoihin. Toimii midbasson takana ja erilaisissa koteloissa erinomaisesti akustointimattona. Saatavilla 4 ja 8 mm paksuisena. Saatavilla 2,25 ja 3,75 m² pakkauskoko  paksuudesta riippuen.

HUOMIO! Tämä matto toimii erinomaisesti, mikäli sitä hieman asennuksen jälkeen lämmitetään. Silloin matto muuttu pysyvästi sen muotoiseksi, missä muodossa se on lämmitettäessä. LUE LISÄÄ ja KATSO KUVAT täältä!

STP SPL matot löydät täältä!

 


STP Aeroflex 6 ja Aeroflex 10stpspl matto

Kategoriassa 3 STP:n tuote. Paksuudet 6 ja 10 mm. Helppo leikata saksilla, taipuu erittäin hyvin monimuotoisiin pintoihin. Toimii midbasson takana ja erilaisissa koteloissa erinomaisesti akustointimattona.  Saatavilla arkeittain ( vain 10 mm ), 1.87 , 3.0 ja 10.0 m²  pakkauskoko  paksuudesta riippuen.

Tämä on kategoriassaan KOVIN UUTUUS vuosikausiin. Aika lailla Dynalinerin veroista ja todella hyvällä liimapinnalla.

STP Aeroflex matot löydät täältä!

Tuotteiden sivulla videoesittelymme tästä Aeroflexistä.


Yhteenveto ominaisuuksista ja mihin soveltuvat:

Aika monta tuotetta ja kaikki vähän erilaisia keskenään. Tehdään sama juttu kuin butyylikumimattojen kanssa ja laitetaan hommaa selventämään taulukko.

Koska taulukko näkyy vain oikeasti isoilla näytöillä kunnolla, se on tässä myös kahtena kuvana, jotka voi klikata isommiksi vaikka kännykällä sivuja katsellessaan. Suurella näytöllä voit katsella kuvien alapuolella olevaa taulukkoa.

 

Hinta (€/m²) Pehmuste 2 pinnan välissä pieni väli Pehmuste 2 pinnan välissä iso väli Pehmuste laatikon pohjalla Kotelon sisäinen kaikujen poisto Kaiuttimen taakse Konepellin eristys Taipuisuus Liimapinta Taipuu huoneen lämmössä Voi leikata saksilla
Silent Coat Sound Absorber 7 ♦♦♦♦ ( 40 ) ♦♦♦♦♦ ♦♦ ♦♦ ♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
Silent Coat Sound Absorber 15 ♦♦♦ ( 50 ) ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
Silent Coat Sound Absorber 35 ♦ ( 67 ) ♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
CTK WaveFix 15 ♦♦♦♦ ( 36 ) ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
CTK WaveFix 35 ♦♦ ( 59 ) ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
STP Biplast 5 ♦♦♦♦ ( 39 ) ♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
STP Biplast 10 ♦♦♦ ( 43 ) ♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
Hinta (€/m²) Pehmuste 2 pinnan välissä pieni väli Pehmuste 2 pinnan välissä iso väli Pehmuste laatikon pohjalla Kotelon sisäinen kaikujen poisto Kaiuttimen taakse Konepellin eristys Taipuisuus Liimapinta Taipuu huoneen lämmössä Voi leikata saksilla
Dynamat Dynaliner 1/8 ♦♦ (54) ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
Dynamat Dynaliner 1/4 ♦ ( 63 ) ♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
Dynamat Dynaliner 1/2 ♦ ( 81 ) ♦♦♦♦ ♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
STP Splen 04 ♦♦♦♦♦ ( 17 ) ♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦ ♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
STP Splen 08 ♦♦♦♦♦ (24,5) ♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
STP Aeroflex 6 ♦♦♦♦♦ (33) ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ
STP Aeroflex 10 ♦♦♦♦ ( 37,5 ) ♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦ KYLLÄ KYLLÄ

Lukuohjetta taulukon tueksi:

 • Edullinen HINTA=enemmän pisteitä
 • Soveltuu hyvin pieneen väliin kahden kovan pinnan eristämiseen toisistaan=enemmän pisteitä
 • Soveltuu hyvin isompaan väliin kahden kovan pinnan eristämiseen toisistaan=enemmän pisteitä
 • Kestää hyvin kolhuja laatikon pohjalla=enemmän pisteitä
 • Toimii hyvin koteloiden sisällä imemässä heijastumia/poistamassa kaikua=enemmän pisteitä
 • Toimii hyvin akustointimattona kaiutinten takana=enemmän pisteitä
 • Toimii hyvin konepellin äänieristeenä=enemmän pisteitä
 • NOTKEUS, mitä taipuisampaa=enemmän pisteitä
 • TAIPUU HUONEENLÄMMÖSSÄ ( jos ei niin vaatii kuumennusta kuumailmapuhaltimella )
 • VOI LEIKATA SAKSILLA ( jos ei niin hankalampaa työstää palasia )

Ja mitä pisteet tarkoittavat: ♦♦♦♦♦=ehdotonta huippuluokkaa, ♦♦♦♦=erittäin hyvä, ♦♦♦=hyvä, ♦♦=ei kovin hyvä, ♦=heikko, 0=käyttökelvoton, EOS=ei osaa sanoa Kaikki pehmytmatot ovat erittin kevyitä. Siksi niiden painoa ei arvosteltu. Myöskään paksuus ei ole olennainen arvostelukriteeri, koska mattoja on eri paksuuksia eri kohteisiin. Toisin kuin butyylimattojen kohdalla, näitä ei yleensä liimata sellaisiin kohteisiin että paksuudesta olisi suurta haittaa. Päinvastoin joissain paikoissa siitä voi olla hyötyäkin. Kaikki taipuvat huoneenlämmössä sen mitä lämmittämälläkin. Tässäpä nämä pehmytmatot. Seuraavalla sivulla sitten VAIMENNUSMASSAT